MENU||| |||
Římskokatolická
farnost Polička

6. Odvaha

S Ježíšem překonávám svůj strach.

8. října 2023, 27. neděle v mezidobí

Mt 21, 42: „Kámen, který stavitelé odvrhli, stal se kvádrem nárožním.“

Celé evangelium: Mt 21, 33–43

Temná jeskyně

Cesta je dovedla až k podivné skále. Už z dálky na ně nepůsobila dobře. Byla tmavší než skály, které znali ze svého světa. Kámen byl zbarvený skoro do černa. Stezka se zužovala a vedla těsně okolo skalní stěny. Z druhé strany ji lemovaly trnité keře. Najednou se před nimi otevřel vchod do jeskyně. Nad vstupem do nitra skály byl do kamene vytesán kostrbatý nápis: CESTA VEDE TUDY.

Klárka, Oliver a Sofie se na sebe podívali. Hned jim bylo jasné, že všichni tři myslí na totéž. „Taky se bojíte, že?“ špitla Sofi. Klárka s Olim přikývli. „Nedalo by se to nějak obejít?“ přemýšlel Oliver. „Neřešme to. Pokud je tu napsáno, že cesta vede tudy, nemá smysl pokoušet se jeskyni obcházet. Zvládneme to. Mimochodem, všimli jste si, že je tu baterka?“ povzbudila celou skupinu Klárka. Sáhla do výklenku u vchodu do skály, v němž našla starší, ale velkou baterku, a rozsvítila ji. Kotouč světla ozářil prvních pár metrů jeskyně. Nebylo v ní vidět nic zlověstného. Prostě skála zevnitř.

Chytili se za ruce. Klárka šla první a svítila na cestu. Našlapovali pomalu a opatrně, aby nezakopli. Za chvíli se před nimi objevil paprsek světla. Byli na konci. Zrychlili krok. Když opět vyběhli na denní světlo, všichni tři měli úsměv na tváři. „Můžete mi říct, proč jsme se tak báli? Vždyť to nic nebylo!“ radovala se Sofča. Její kamarádi souhlasili. Byli na sebe hrdí, že i přes počáteční zaváhání projevili odvahu a svůj strach překonali.

Byl(a) jsi někdy v jeskyni?

Bojíš se něčeho?

Podařilo se ti někdy projevit odvahu?

Kdo je podle tebe odvážný?

Služebníci i syn odvážně vykročili na vinici i přes riziko nepříjemného střetu s vinaři. Také my musíme někdy projevit velkou odvahu. Nezapomínejme, že Ježíš je stále s námi a neopouští nás. Nikdy nejsme sami.

 

dnes
čtvrtek 9. květen 2024
šestý týden velikonoční
Texty: Sk 1,1-11 // Zl 47(48) // Ef 1,17-23 // Mk 16,15-20
Bohoslužba 15:30 kaple na LDN
zítra
pátek 10. květen 2024
šestý týden velikonoční
Texty: Sk 18,9-18 // Zl 47 // Jan 16,20-23a
Bohoslužba 15:30 DPS "Penzion" Polička, 18:00 Sv. Jakub
pozítří
sobota 11. květen 2024
šestý týden velikonoční
Texty: Sk 18,23-28 // Zl 47 // Jan 16,23b-28
Bohoslužba 18:00 Sv. Jakub
zobrazit další