MENU||| |||
Římskokatolická
farnost Polička

32. Setkávání

Raduji se ze společných setkání.

24. března 2024, Květná neděle

Mk 14, 39: „Tento člověk byl opravdu syn Boží!“

Celé evangelium: Mk 14, 1–15, 47

Opětovné setkání

Cesta do kopce byla čím dál úmornější. Pěšina byla opravdu úzká a z obou stran ji lemovalo ostružiní. Často se zachytávali o jeho trny. Sofie si dokonce natrhla tričko. Museli jít opravdu pomalu a dávat si pozor na každý krok. Najednou se pěšina začala rozšiřovat a za chvíli se rozevřela v louku na vrcholku kopce. Byl rozlehlý a úplně holý, jen uprostřed rostl strom, úplně osamocený, rozložitý dub. Děti se tedy vydaly k němu, aby posvačily zbytky chlebů. Nebyly si ani jisté, jestli si u něj budou moct na něco sednout, ale jiný záchytný bod v tomhle úseku krajiny nebyl.

Když se trochu přiblížili, všimli si siluety postavy, která seděla vedle stromu v trávě. Nejdřív se polekali. Neměli po těžké cestě do kopce vůbec náladu se s někým vybavovat, natož plnit nějaký úkol. Postava se jim ale zdála nějak známá. Čím byli blíže, tím jistější si byli, že je to jejich přítel. Satelo! Rozběhli se k němu. V jejich tvářích byl patrný výraz největšího štěstí, jaké jen může člověka potkat. Satelo se zvedl a vyšel jim naproti. Padli si okolo krku. „Tak rád jsem zase s vámi! Pojďte, mám pro vás něco k snědku.“ Na látkovém ubrousku měl připravený domácí chléb a k němu zeleninu a sýr. V termosce byl uvařený čaj. Každému z nich kousek podal. Postupně jim taky nalil do kalíšku teplý čaj, aby se mohli zahřát. Připozdívalo se a začínalo být trochu chladno.

„Dneska v noci zůstanu s vámi. Přinesl jsem stan, postavíme si ho.“ Ukázal na velkou krosnu opřenou o strom. „Je tady. Ale zde na vrcholku kopce nebudeme zůstávat, není to bezpečné. Trochu popojdeme.“ Děti byly tolik rády. „Půjdeme s tebou, Satelo, kam budeš chtít,“ ujistily ho. „Věříme ti.“

Když dojedli, vzali si všechny věci a přesunuli se loukou o pár stovek metrů níže. Postavili stan a nanosili dříví, aby si mohli opět udělat oheň. Tentokrát Satelo nikam neodcházel, zůstal s dětmi i v noci. Stan byl dost prostorný na to, aby se do něj pohodlně všichni čtyři vešli.

 

Spal(a) jsi někdy ve stanu?

Nocoval(a) jsi někdy mimo domov?

S kým by ses chtěl (a) setkat?

Svatý týden může vyvrcholit setkáním s velkým S. Kéž ho nemineme.
dnes
čtvrtek 9. květen 2024
šestý týden velikonoční
Texty: Sk 1,1-11 // Zl 47(48) // Ef 1,17-23 // Mk 16,15-20
Bohoslužba 15:30 kaple na LDN
zítra
pátek 10. květen 2024
šestý týden velikonoční
Texty: Sk 18,9-18 // Zl 47 // Jan 16,20-23a
Bohoslužba 15:30 DPS "Penzion" Polička, 18:00 Sv. Jakub
pozítří
sobota 11. květen 2024
šestý týden velikonoční
Texty: Sk 18,23-28 // Zl 47 // Jan 16,23b-28
Bohoslužba 18:00 Sv. Jakub
zobrazit další