MENU||| |||
Římskokatolická
farnost Polička

28. Pozornost

Ježíši věnuji pozornost v modlitbě a stejně tak lidem kolem sebe.

25. února 2024, 2. neděle postní

Mk 9, 2: „Ježíš vzal s sebou Petra, Jakuba a Jana a vyvedl je na vysokou horu, aby byli sami. A byl před nimi proměněn.“

Celé evangelium: : Mk 9, 2–10

Vážka

Další den ráno tedy vyrazili na cestu. Dostali do batohu dobré jídlo i pár zákusků. Když je služebná vyprovázela zadními dvířky ze zahrady, dala jim ještě radu na cestu: „Následující úsek vaší cesty bude spletitý. Brzy ale uvidíte průvodkyni. Té se držte.“ Ani jedno z dětí nevědělo, o čem služebná mluví. Jak by taky mohly. Ale věděly, že na této cestě se vždycky všechno ve správný čas vysvětlí, takže poděkovaly za radu a vykročily mezi keře.

Cesta se stáčela tu doleva, tu doprava. A nějak často. Byla zvláštní. Taky se často rozdvojovala nebo dokonce dělila na tři další. Bylo jim to divné. Sofii to najednou došlo: „Oli, Klári, my jsme v labyrintu! Jak se odsud jen vymotáme? Můžeme tady klidně bloudit několik dní!“ Najednou nad nimi něco zabzučelo. Uviděli vážku. Zdálo se jim, jako by na ně mrkala a zvala je, ať ji následují. „To bude asi ta průvodkyně,“ pomysleli si. A vydali se za ní.

Nebylo to ale vůbec jednoduché. Vážka byla mezi keři velmi špatně vidět. Museli si dávat velký pozor, aby ji neztratili z očí. Kdyby se jen na chvilku přestali soustředit, ztratili by ji z dohledu. Takto chodili labyrintem za vážkou asi hodinu. Byl opravdu velký a spletitý. Bylo jim jasné, že bez ní by se ven prostě nedostali. Nebo jen s velkými obtížemi. Když prošli mezi posledními dvěma skupinami keřů a vynořili se na úzkém pruhu louky u řeky, tolik se jim ulevilo! Poděkovali vážce a zamávali jí. Ta se vrátila zpátky do labyrintu. Lehli si do trávy, aby si trochu oddechli. Oliver vytáhl z batohu zákusky. „Oli, co kdybych ten batoh nesla chvíli já?“ navrhla Klárka.

Ztratil(a) jsi se někdy?

Byl(a) jsi někdy v labyrintu?

Víš, jak vypadá vážka?

Jak dlouho dokážeš udržet pozornost?

Komu je dobré umět věnovat pozornost?

 

Existuje mnoho dobrých důvodů, proč je třeba umět udržet pozornost.  Jeden velmi významný důvod, aby se snažilyproč se snažit udržet pozornost je, dělat to z lásky a úcty k druhým i k Ježíši.
dnes
čtvrtek 9. květen 2024
šestý týden velikonoční
Texty: Sk 1,1-11 // Zl 47(48) // Ef 1,17-23 // Mk 16,15-20
Bohoslužba 15:30 kaple na LDN
zítra
pátek 10. květen 2024
šestý týden velikonoční
Texty: Sk 18,9-18 // Zl 47 // Jan 16,20-23a
Bohoslužba 15:30 DPS "Penzion" Polička, 18:00 Sv. Jakub
pozítří
sobota 11. květen 2024
šestý týden velikonoční
Texty: Sk 18,23-28 // Zl 47 // Jan 16,23b-28
Bohoslužba 18:00 Sv. Jakub
zobrazit další