MENU||| |||
Římskokatolická
farnost Polička

Zápis z pastorační rady farnosti z 21. září 2023

1) Modlitba: Schůze byla zahájena půlhodinovou adorací.

2) Přivítání nového člena farní rady: Jako zástupce Charity byl přivítán na farní radě Pavel Šimon.

3) Pastorace dětí ve farnosti

3.1) Dotazník chaloupka

Vedoucí schůzek vyplnili dotazník týkající se chaloupek ve farnosti. Tento dotazník jsme zhodnotili a vybrali několik zásadních požadavků a problémů.

Požadavky:

• Více otce Tomáše

• Finance z farnosti

Problémy:

• Komunikace s rodiči

• Veliké věkové rozpětí

Disciplína dětí

K tématu se vyjádřili prvně přítomní vedoucí a poté i ostatní členové pastorační rady.

Jak zlepšit komunikaci s rodiči

Bylo by dobré, aby rodiče dopředu hlásili, jestli jejich dítě přijde na schůzku, aby se dal podle toho připravit program. Toto ale bohužel ani v minulosti nefungovalo. Toto by mohl být i benefit pro rodiče, kteří si budou jistí, že jejich dítě opravdu na schůzku dorazilo. Byla by vhodná schůzka s rodiči, kde by si vedoucí mohli s rodiči popovídat ohledně schůzek o tom, jak by se schůzky mohly vést. Další nápad byl, aby dítě bylo nahlášeno a že by bylo částečně závazné chození na schůzky. Anebo to mít otevřené všem, kteří se můžou kdykoliv rozhodnout, že dorazí.

Jak napomoci tomu, aby na schůzku přišlo hodně dětí

Děti potřebují vědět, za kým jdou. Kteří přijdou vedoucí a které přijdou děti. Podstatně je jednodušší omlouvat, že nepřijdou, než psát, že přijdou. Jeden ze způsobů by mohla být skupina třeba na WhatsAppu, kde by rodiče psali, kdo nepřijde. Starší děti mají facebookovou skupinu.

Komunikace s rodiči

Možná by bylo vhodné udělat „návodnější“ dotazník pro rodiče pro přihlašování na chaloupku.

Další problémy

Malá osvěta rodičů. Aby bylo vidět, že z dětí vzniká společenství. Je důležité říct, že není jedno, jestli tam dítě půjde, nebo ne.

Věkové rozpětí

V podstatě neřešitelný problém, kde jsme chtěli to nějak vyřešit, ale bohužel se nám to nepovedlo. V podstatě to nejde na chaloupku rozdělit z hlediska počtu dětí ani financí. Dětí na druhém stupni je relativně dost, ale nevíme, proč nechodí na schůzky.

Disciplína dětí

Mladší zlobí jako děcka. Bylo by zajímavé udělat nějakou přednášku, jak si u dětí zjednat respekt. Byl by o to zájem? Podle vedoucích by to bylo přínosné. Akorát by byl problém s časem. Padla otázka, kdo by tuto přednášku mohl dělat. Padlo jméno Eva Klabanová. Což je speciální pedagožka z Hradce Králové.

Otec Tomáš se nám bude věnovat, jak bude moct. Dokonce je ochotný na chaloupce přespat. Rád se zúčastní chaloupek, schůzek atd.

Finance

Peníze by rozhodně neměly být problém. Přesto, že se vedoucí snaží držet cenu co nejníž, tak je farnost ochotná zasponzorovat rodiny, kde by to byl problém. Rodičům se budeme snažit vhodně pomoct a vhodně to komunikovat.

3.2) Volný prostor pro diskuzi

Jaké jsou požadavky mladších vedoucích na nejmladší vedoucí. Každý nejmladší vedoucí si vyzkouší, jaké je to mít schůzku, a pak se uvidí, kdo by to chtěl dělat.

Když budeme potřebovat místnost na faře, tak se ozvat pastoračním asistentkám.

Dále se řešila ochota vyjíždět na akce typu vikariátka.

4) Termín příští farní rady

16. 11. 2023 (čtvrtek) v 18:30.

Zápis pořídil Tadeáš Navrátil

dnes
pondělí 29. duben 2024
Svátek sv. Kateřiny Sienské
Texty: 1Jan 1,5-2,2 // Zl 103 // Mt 11,25-30
zítra
úterý 30. duben 2024
pátý týden velikonoční
Texty: Sk 14,19-28 // Zl 145 // Jan 14,27-31a
pozítří
středa 1. květen 2024
Dělník sv. Josef
Texty: Gn 1,26-2,3 // Zl 90(89) // Mt 13,54-58
Bohoslužba 18:00 Sv. Michael
zobrazit další