MENU||| |||
Římskokatolická
farnost Polička

8. O pokoře

23. října 2022, 30. neděle v mezidobí

Lk 18,14b: Neboť každý, kdo se povyšuje, bude ponížen, a kdo se ponižuje, bude povýšen.

Celé evangelium:Lk 18,9-14

Marmeláda

„Děti, pojďte na svačinu!” zavolala babička na Vilíka a Amču, kteří si hráli na dvoře. Nechtělo se jim, ale hned ji poslechli a přišli do kuchyně. Posadili se kestolu, na kterém už na ně čekal čaj a chleba s máslem. Babička ještě přinesla talíř se šunkou a sýrem. Vilda se na něj podíval a poprosil babičku: „Nemohl bych si to dneska dát s marmeládou? Já nějak na šunku ani sýr nemám chuť.” „Jasně,” dovolila mu to babička, „vezmi si ji z lednice.”

Vilda vstal od stolu, zašel si do ledničky a vytáhl z ní meruňkovou marmeládu. „Zvládneš ji otevřít?” ujišťovala se babička. „No jasně! Já už jsem otevřel tolik sklenic. Žádnou pomoc nepotřebuji.” Babička pokrčila rameny a nechala vnuka, ať si tedy poradí.

Jenže mu to nešlo. Snažil se víčkem otočit, ale bylo jako přilepené. Zkoušel to s rukou v utěrce, ale nepomohlo to. Už byl úplně rudý. Babičce to nedalo a znova se zeptala: „Tak chceš s tím pomoct?” „Ne, nechci!” vykřikl vnouček a zkoušel to znova. Jenže sklenice zůstávala pořád zavřená. Vilda už to nevydržel, strčil ji zpátky do lednice a utekl do obýváku. Tam naštvaně seděl s rukama překříženýma na hrudníku. Za chvíli se mu začaly z očí koulet slzy.

Amálka z toho byla vyděšená. „Co se Vildovi stalo?” ptala se babičky. „To nic. Brzy ho to přejde. Prostě si jen nezvládl přiznat, že tu sklenici nedokáže otevřít,” uklidňovala ji babička.

Vilda se za chvíli vrátil do kuchyně. Oči měl červené od pláče a zakuňkal: „Babičko, prosím, otevřela bys mi ji?” Babička ráda vnukovi sklenici otevřela. A k tomu dodala: „Pamatuj si, Vilíku, že přiznat, že něco nezvládneme, není žádná hanba. Každý z nás něco nedokáže. Jsme tu od toho, abychom si pomáhali.” Vilda si byl jistý, že na to nezapomene.

 

Ten, kdo dokáže přiznat, že něco sám nezvládne, je pokorný. Opakem pokory je pýcha. Neboj se přiznat Ježíši, že něco nedokážeš.
S čím potřebuješ pomoct ty?

Návrh modlitby

Dobrý Ježíši, ty nám ve všem pomáháš. Chceme se učit pokoře, vnímat, že tě potřebujeme a zvát tě do všeho, co nedokážeme sami.

Zkus vyslovit, do kterých situací chceš Ježíše pozvat, aby ti pomohl. Například: když se mi nedaří být hodná na brášku, když se bojím, když mi něco nejde...)

Ježíši, odevzdáváme ti všechny situace, které jsou pro nás těžké. Máme tě rádi a chceme být pořád s tebou. Amen.

dnes
čtvrtek 18. duben 2024
třetí týden velikonoční
Texty: Sk 8,26-40 // Zl 66 // Jan 6,44-51
Bohoslužba 15:30 kaple na LDN
zítra
pátek 19. duben 2024
třetí týden velikonoční
Texty: Sk 9,1-20 // Zl 117 // Jan 6,52-59
Bohoslužba 18:00 Sv. Jakub
pozítří
sobota 20. duben 2024
třetí týden velikonoční
Texty: Sk 9,31-42 // Zl 116 // Jan 6,60-69
Bohoslužba 18:00 Sv. Jakub
zobrazit další