MENU||| |||
Římskokatolická
farnost Polička

30. Po smrti je nový život

26. března 2023, 5. postní neděle

Jan 11,25–26: Já jsem vzkříšení a život. Kdo věří ve mne, i kdyby umřel, bude žít, a žádný, kdo žije a věří ve mne, neumře navěky. Věříš tomu?

Celé evangelium: Jan 11,1–45

Návštěva u tety

Dnes jdou Amálka a Vilík s babičkou a dědou na návštěvu k sousedce. Je to moc milá paní. Už ji znají, občas totiž chodí na chvíli na návštěvu, když jsou také zrovna u dědy a babičky. Je to klidná, spíše zamlklá žena, ale děti ji i tak mají rády. Říkají jí „teto”, i když to ve skutečnosti jejich teta není. Vždycky si s ní hezky popovídají, takže se na návštěvu těší. Tentokrát ale dostanou od babičky před odchodem důležité upozornění.

„Tetě nedávno zemřel manžel. Nevím, jestli si ho pamatujete, asi jste se s ním nikdy nepotkali. Ale to nevadí. Jen chci, abyste to věděli, protože teta bude možná tentokrát trochu víc smutná a asi si o tom budeme povídat,” vysvětluje babička. Děti mlčky přikyvují.

U tety dostali bábovku a jahodovou šťávu. Bylo na ní skutečně vidět, že jí není do smíchu. Ale i tak se dětí ptala, jak se mají, a byla na ně moc hodná. Vytáhla jim v obývacím pokoji velkou krabici hraček, kterou tam má připravenou pro svá vnoučata. Amča a Vilda si ale nechtěli jít hrát. Raději seděli spolu s dospěláky a poslouchali, o čem si povídají.

Teta skutečně dlouho hovořila o svém manželovi. Vzpomínala, co hezkého s ním zažila, jak se měli rádi, jak spolu zvládli všechny životní těžkosti. Dokonce ani chvílemi nevypadala příliš zarmouceně. Vilíkovi to nedalo a zeptal se: „Teto, a tobě se po manželovi nestýská? Vypadá to, jako kdybys nakonec smutná moc nebyla.” Teta na to Vildovi odpověděla: „To víš, Vili, že je mi smutno. A moc. Když jsem sama, často pláču. Ale mám naději, že se spolu jednou uvidíme v nebi. A to mi dodává sílu. Tak, když mohu, raději vzpomínám na všechno hezké, co jsme spolu prožili.” Pro Vilíka bylo těžké pochopit, že se někdo může v tak těžké situaci radovat. Ale obdivoval to.

 

Ježíš svou obětí přemohl sílu smrti. I když umřeme, budeme s ním žít v nebi a jednou se tam všichni sejdeme.

Návrh modlitby

Ježíši, věříme, že smrtí nekončí život. Chceme ti teď odevzdat všechny lidi, kteří už umřeli a chybí nám. Prosíme tě, přijmi je do svého nebeského království a nám dej naději, že se s nimi jednou zase setkáme.

Prosíme Tě zvláště za ...

Amen

dnes
pátek 26. duben 2024
čtvrtý týden velikonoční
Texty: Sk 13,26-33 // Zl 2 // Jan 14,1-6
Bohoslužba 18:00 Sv. Jakub
zítra
sobota 27. duben 2024
čtvrtý týden velikonoční
Texty: Sk 13,44-52 // Zl 98 // Jan 14,7-14
Bohoslužba 18:00 Sv. Jakub
pozítří
neděle 28. duben 2024
5. neděle velikonoční
Texty: Sk 9,26-31 // Zl 22(21) // 1Jan 3,18-24 // Jan 15,1-8
Bohoslužba 7:30 Sv. Jakub, 9:00 Sv. Jiří, 10:30 Sv. Jakub
zobrazit další