MENU||| |||
Římskokatolická
farnost Polička

24. Usmíření I

12. února 2023, 6. neděle v mezidobí

Mt 5,24: Nech tam svůj dar před oltářem a jdi se napřed smířit se svým bratrem, teprve potom přijď a obětuj svůj dar.

Celé evangelium: Mt 5,17–37

Usmíření

Je neděle a Amálka s Vildou jdou s mámou a tátou na návštěvu k prarodičům. Těší se na to. U dědy a babičky jsou vždycky rádi. A babička jim slíbila, že upeče čokoládovou bábovku, která jim moc chutná.

Celá rodina seděla u stolu v kuchyni a povídala si. Smáli se a bylo jim spolu hezky. Když se čas návštěvy nachýlil ke konci a rodiče s dětmi pomalu vstávali od stolu, maminka chtěla podat Amálce ubrousek a zavadila přitom o hrneček od čaje. Ten spadl na zem a rozbil se.

Babička to viděla a zůstala stát jako opařená. Z očí jí vyhrkly slzy. Byl to totiž její oblíbený hrnek. Mamince taky zatrnulo. Bylo jí to moc líto. Ale nedalo se nic dělat. Tohle se může stát každému.

Podívaly se s babičkou na sebe. Tři sekundy bylo úplné ticho. Děti i tatínek čekali, co se teď stane. Děda byl zrovna ve vedlejší místnosti.

Mamince se taky objevily v očích slzy. Opatrně posbírala střepy z hrnečku do utěrky. Pak vstala, podívala se na babičku a objala ji. Pohnutým hlasem jí zašeptala: „Omlouvám se ti. Moc mě to mrzí. Vím, že to byl tvůj oblíbený hrneček a že už takový asi neseženeme.” Babička jí na to odpověděla: „To nevadí. Odpouštím ti to. Mohou se stát i horší věci.”

Amálka i Vilík to celou dobu sledovali. Když babička domluvila, Vilda se naklonil ke své sestřičce a pošeptal jí do ucha: „Ty jo. To je hezké, jak se mamka a babi hned usmířily. Já bych byl na babiččině místě asi pěkně dlouho naštvaný.” „No jo,” přitakala Amálka. V duchu si přála, aby se to naučila dělat stejně jako babička.

 

Ježíš nás učí, abychom se snažili mít hezké vztahy s druhými lidmi, odpouštět si a přijímat své chyby. Jako Ježíšovi následovníci máme o odpuštění a smíření usilovat, i když je to někdy velmi těžké.
ZDE se podívejte společně s někým dospělým na obrázky, na kterých jsou vyobrazeny situace různých konfliktů, popište, co se na obrázku děje, a navrhněte, jak by bylo nejlepší situaci vyřešit.

Návrh modlitby

Ježíši, víme, že není dobré se na druhé lidi zlobit. Je nám líto, že se nám to někdy nepodařilo. Chceme pečovat o hezké vztahy se všemi lidmi, které máme rádi, i s těmi, se kterými je to pro nás náročné. Rádi bychom teď vyslovili jména lidí, za které se chceme modlit ...

Ježíši, všechny tyto lidi vkládáme do Tvého srdce. Ty víš nejlépe, co je pro ně dobré. Prosíme Tě, opatruj je, doprovázej a pomáhej jim být dobrými lidmi. Stejně tak i nám.

Amen

dnes
středa 24. duben 2024
čtvrtý týden velikonoční
Texty: Sk 12,24-13,5a // Zl 67 // Jan 12,44-50
Bohoslužba 18:00 Sv. Michael
zítra
čtvrtek 25. duben 2024
Svátek sv. Marka
Texty: 1 Pt 5,5b-14 // Zl 89 // Mk 16,15-20
Bohoslužba 15:30 kaple na LDN
pozítří
pátek 26. duben 2024
čtvrtý týden velikonoční
Texty: Sk 13,26-33 // Zl 2 // Jan 14,1-6
Bohoslužba 18:00 Sv. Jakub
zobrazit další