MENU||| |||
Římskokatolická
farnost Polička

2. Ježíš nás hledá

11. září 2022, 24. neděle v mezidobí

Lk 15,6b: Radujte se se mnou, protože jsem nalezl ovci, která se mi ztratila.

Celé evangelium: Lk 15,1–32

Ztracený plyšák

Máma s tátou zavolali Amálku a Vildu do obývacího pokoje. Chtěli s nimi mluvit. Když se všichni usadili, táta dětem přednesl novou, důležitou informaci: „Děti, rozhodli jsme se s maminkou, že bychom pravidelně ve čtvrtek odpoledne chtěli mít trochu času pro sebe, protože máme hodně práce a potřebovali bychom více odpočívat. Budeme spolu možná chodit sportovat. Proto bychom se s vámi chtěli domluvit, že byste vždycky ve čtvrtek po škole chodili na návštěvu k babičce a dědovi a zůstávali tam do večera. Nebo by vás mohli hlídat tady doma, když budete chtít. Co byste tomu řekli?” Vilda ani Amálka nebyli proti. U dědy a babičky bývali vždycky moc rádi. Oba se jim vždycky naplno věnovali a oni se od nich dozvěděli a naučili spoustu nových věcí.

Rodiče měli radost, že děti souhlasí. „Dobře. Zítra je zrovna čtvrtek, tak by vás ve škole a školce vyzvedl děda, ano? My vás pak večer odvezeme autem domů. Pokud si s sebou chcete vzít nějaké hračky, nachystejte si je do batůžku a my vám je k babi a dědovi hodíme po cestě do práce,” rozhodla o dalším postupu maminka. Děti přikývly a odešly do svého pokoje, aby se na první dlouhou návštěvu u prarodičů připravily.

Vilda nejdříve nevěděl, s čím by si chtěl na návštěvě hrát. Nakonec si sbalil do plátěného pytlíku dřevěné koleje s vlakem a vagony, aby si je mohl s dědečkem postavit. Zato Amálka ani chvíli nezaváhala. Věděla, že jí na návštěvě bude stačit její nejoblíbenější plyšák medvěd Brumla. Jenže ouha. Chodila po pokojíčku tam a zpátky a nemohla ho najít. Podívala se do všech šuplíků a přihrádek, ale Brumla nikde. Dala se do pláče.

Uslyšela to máma a přiběhla za ní. Amálka se jí hned vrhla kolem krku a vzlykala: „Já jsem ztratila svého medvěda Brumlu.” Maminka ji pohladila po vlasech a klidným a soucitným hlasem pravila: „Pojď, Amálko, půjdeme ho společně najít.”

Převrátily spolu skoro celý pokojík naruby, vysypaly všechny krabice s hračkami a odsunuly skříňky. Trvalo to asi půl hodiny, ale nakonec ho přece jen objevily zapadlého za peřiňákem. Amálka měla takovou radost! Až jí vyhrkly slzičky štěstí. I máma se s ní radovala. „Odteď si na Brumlu budu dávat daleko větší pozor. Vždycky ho hezky posadím na svou postel, aby mi už nikam nezapadl,” slíbila Ami.

V evangeliu na tuto neděli nám Ježíš říká, že každý z nás je pro něho důležitý. Když se mu ztratíme, také je z toho smutný a hledá nás. Zkus se zamyslet, jestli nevíš o někom, kdo taky "potřebuje najít", např. kdo nemá kamarády, komu se druzí smějí apod. Pokuste se doma s ostatními vymyslet , jak takovému člověku pomoci.

Návrh modlitby

Děkujeme ti, Ježíši, že nás máš rád, hledáš nás a máš z nás radost. Chceme být jako ovečky, které jdou za tebou. Také bychom tě chtěli prosit za lidi okolo nás, kteří jsou sami a potřebují, aby je někdo našel. Obzvláště Tě prosíme za .... Ježíši, podobně jako ty, i my chceme mít rádi druhé lidi a prožívat radost z pomoci těm, kdo ji potřebují. Prosíme tě, abys nás opatroval a chránil a pomáhal nám konat dobro pro všechny okolo nás. Amen.

dnes
čtvrtek 25. duben 2024
Svátek sv. Marka
Texty: 1 Pt 5,5b-14 // Zl 89 // Mk 16,15-20
Bohoslužba 15:30 kaple na LDN
zítra
pátek 26. duben 2024
čtvrtý týden velikonoční
Texty: Sk 13,26-33 // Zl 2 // Jan 14,1-6
Bohoslužba 18:00 Sv. Jakub
pozítří
sobota 27. duben 2024
čtvrtý týden velikonoční
Texty: Sk 13,44-52 // Zl 98 // Jan 14,7-14
Bohoslužba 18:00 Sv. Jakub
zobrazit další