MENU||| |||
Římskokatolická
farnost Polička

14. Lidé, které máme rádi

4. prosince 2022, 2. adventní neděle

Mt 3,11a: Ten, který má přijít po mně, je mocnější než já; jemu nejsem hoden ani opánky přinést.

Celé evangelium: Mt 3,1–12

Dopis

Na konferenčním stolku v obývacím pokoji ležela obálka. Vypadala zašle. Amálka na ni koukala a přemýšlela, co by v ní asi mohlo být. Nevypadalo to, že by přišla nedávno.

„Co to tady máš, babi?” vyzvídala. Babička jí velmi ráda odpověděla: „Ten dopis je starý už skoro padesát let. Mám ho schovaný v krabici se vzpomínkami a dnes jsem se na něj rozpomněla, proto jsem si ho vytáhla a znova přečetla. Je od mojí tety, kterou jsem nikdy neviděla, protože bydlela velmi daleko.”

 „Tý jo, nedokážu si představit, že bych měla tetu, kterou jsem nikdy neviděla. Vůbec bych nevěděla, jak si ji mám představit,” přemítala Amálka. „No jo. Tenkrát to bylo normální. Nebylo zvykem cestovat tolik jako dnes. A neměli jsme žádné telefony, abychom si mohli jen tak zavolat nebo si třeba udělat videohovor. Ale měli jsme tu tetu moc rádi,” vysvětlovala babička.

„Jak jste mohli mít rádi někoho, koho jste nikdy neviděli?” nechápala Amča. „To je jednoduché,” dala se babi do povídání. „Rodiče nám o ní často povídali. Měli ji sami velmi rádi, mnohokrát jim pomohla, byla velmi milá, laskavá a moudrá. Psali jsme si s ní dopisy, malovali jsme jí jako děti obrázky, a když jsem byla starší, dokonce jsem jí sama párkrát napsala. Několikrát jsem ji prosila o radu a ona mi skutečně ochotně a dobře poradila. Tohle je jeden z dopisů, který mi napsala,” ukázala babička na obálku na stole.

„Já to stejně pořád nechápu,” kroutila hlavou Ami. „Stále si nedokážu představit, že bych někoho neznala osobně a měla ho ráda.” „Představ si to na své oblíbené pohádkové postavě,” navrhla babička. „Taky jsi ji nikdy nepotkala a máš ji ráda. Stejně jsme to měli s naší tetou. Rodiče o ní mluvili hezky a skrze ně jsme se s ní seznámili a věděli jsme, že je to dobrá žena.”

Jan Křtitel mluvil o příchodu Ježíše a upozorňoval lidi na jeho velikost.  Ježíš žil ve vztazích, stejně jako každý z nás. Mluvilo se o něm, lidé s ním prožívali různá setkání, pro mnoho lidí byl drahý a důležitý, pro některé byl příbuzným. Nebyla to záhadná postava, která se najednou někde objevila a nikdo o ní nic nevěděl.
Je důležité, jak mluvíme o Ježíši. Chceme mluvit o Ježíši hezky, protože ho máme rád. Díky nám mohou druzí Ježíše poznávat.

Návrh modlitby

Ježíši, děkujeme ti, že máme kolem sebe tolik lidí, které můžeme mít rádi a kteří mají rádi nás. Chceme se teď za ně společně modlit a prosit tě, abys je na jejich životních cestách doprovázel.

Ježíši, děkuji ti za (jméno osoby), který/á je (doplň jednu dobrou vlastnost této osoby).

Děkujeme ti, Ježíši.

Amen.

dnes
čtvrtek 18. duben 2024
třetí týden velikonoční
Texty: Sk 8,26-40 // Zl 66 // Jan 6,44-51
Bohoslužba 15:30 kaple na LDN
zítra
pátek 19. duben 2024
třetí týden velikonoční
Texty: Sk 9,1-20 // Zl 117 // Jan 6,52-59
Bohoslužba 18:00 Sv. Jakub
pozítří
sobota 20. duben 2024
třetí týden velikonoční
Texty: Sk 9,31-42 // Zl 116 // Jan 6,60-69
Bohoslužba 18:00 Sv. Jakub
zobrazit další