MENU||| |||
Římskokatolická
farnost Polička

35. Zvídavost

Chci stále víc poznávat Ježíše.

14. dubna 2024, 3. neděle velikonoční

Lk 24, 48: „Vy jste toho svědky.“

Celé evangelium: Lk 24, 35–48

Nejkrásnější louka

Po pár desítkách minut svižné chůze dostaly děti za cestu, která vedla smutnou a strašidelnou krajinou, tu nejkrásnější odměnu. Došly totiž opět na louku. A ta byla tak nádherná! Navíc vysvitlo slunce a bylo příjemně teplo. Louka byla posetá květinami. Ale takovými, jaké děti ze svého světa vůbec neznaly. Byly větší a barevnější. S úžasem si je prohlížely.

Najednou k nim přiletěl motýl. Málem se ho polekaly. Byl totiž asi tak pětkrát větší než motýli, které znaly. Byl žíhaně modrofialový, zamrkal na ně očima a pozdravil je: „Ahoj děti! Líbí se vám tady?“ Oliver, Klára i Sofie nadšeně přikyvovali. „Motýlku,“ zeptala se Klárka, „mohly bys nám říct něco o těchto květinách? U nás máme sedmikrásky, pampelišky nebo kopretiny, ale tyto barevné kytky jsme nikdy neviděli. Co třeba tato obří žlutočervená?“ „To je velkokvětka luční,“ odpověděl ochotně motýl. „Je nejen krásná, ale taky léčivá. Kdybyste si z ní uvařili čaj, pomohl by vám na bolest hlavy. Pojďte za mnou, všechny vám je ukážu.“

A tak tři kamarádi následovali motýla. Ten jim ukazoval nádherné květiny a taky je seznámil se svými kamarády zvířaty. Všechna uměla mluvit, takže s mnoha z nich mohli prohodit aspoň pár slov. Nesmírně je to bavilo a neustále se motýla zvídavě ptali na další a další informace. Ten byl nadšený, že může někomu povídat o světě, ve kterém žije. Když došli až na konec louky, byli už dost unavení. Všimli si, že na kraji lesa, ke kterému se blížili, stojí přístřešek podobný tomu, na který narazili už na začátku svého putování. Rozhodli se, že v něm už zůstanou. Rozloučili se s motýlem, poděkovali mu za výklad a popřáli mu, ať se mu daří. Květiny se začaly pomalu zavírat, blížil se večer. Děti si daly trochu jídla, zabalily se do dek a brzy začaly usínat. Dneska totiž ušly velký kus cesty.

Jaké znáš druhy květin?

Znáš nějaká zvířata, která žijí na louce?

Co tě baví poznávat?

Myslíš si, že je důležitépoznávat svět, ve kterém žiješ?

 

Zvídavost pomáhá nacházet smysl, seberealizaci, motivuje a také přispívá k životní spokojenosti. Jde o radost ze získávání nových poznatků. Nejde o zvědavost jako tendenci zajímat se o něco, co se mě netýká.
dnes
středa 8. květen 2024
šestý týden velikonoční
Texty: Sk 17,15.22-18,1 // Zl 148 // Jan 16,12-15
Bohoslužba 18:00 Sv. Michael
zítra
čtvrtek 9. květen 2024
šestý týden velikonoční
Texty: Sk 1,1-11 // Zl 47(48) // Ef 1,17-23 // Mk 16,15-20
Bohoslužba 15:30 kaple na LDN
pozítří
pátek 10. květen 2024
šestý týden velikonoční
Texty: Sk 18,9-18 // Zl 47 // Jan 16,20-23a
Bohoslužba 15:30 DPS "Penzion" Polička, 18:00 Sv. Jakub
zobrazit další