MENU||| |||
Římskokatolická
farnost Polička

Kartička číslo dvacet - 2. neděle po narození Páně

Tatínek vypráví

Byl začátek ledna a venku byla zima. Ne že by ptáčci museli být pořád zalezlí v hnízdě, ale rozhodně neměli potřebu trávit venku tolik času jako v letních měsících. Nemožnost hrát si celý den venku na čerstvém vzduchu s sebou ale nese potřebu zabavit se něčím jiným. Rodina si proto teď často povídá.

Dnes se jako první ujal slova táta. „Milé děti, chtěl bych vám vyprávět jeden příběh z mého dětství. Chcete?“ „Jo, jo, jo!“ hned nadšeně zapískali Eda, Jája i Emička. Tatínek tedy spokojeně pokračoval.

„Když jsem byl tak starý jako vy, moc mě zajímala noční obloha. Přál jsem si proletět se za jasné noci pod hvězdami a pořádně si je prohlédnout. Moji rodiče mě ale na noční výlet nechtěli pustit. Nakonec jsme se s mým tátou, tedy vaším dědečkem, dohodli, že poletí se mnou. Jednou, když byla krásná jasná noc a hvězdy byly velmi dobře vidět, jsme tedy po setmění vyletěli ven z hnízda. Byl jsem jako u vytržení. Mohl jsem na noční obloze oči nechat.

V jednu chvíli jsem však zahlédl hvězdičku v dálce mezi stromy na kraji lesa. Byl jsem z toho zmatený, protože jsem měl za to, že hvězdy jsou jen na obloze. Rozhodl jsem se proto letět až k ní a pořádně ji prozkoumat.

Zjistil jsem, že to není hvězda, ale brouček. Ale ne ledajaký brouček. Byla to světluška a měla svítící zadeček. Moc se mi to líbilo. Napadlo mě, že by bylo skvělé také umět takto svítit, protože bych tak mohl mít jednu hvězdu stále u sebe. Zeptal jsem se proto světlušky, jestli neví, jak bych mohl zařídit, abych také svítil. Ona ale nevěděla.

Bylo mi líto, že nemůžu svítit, a pořád jsem nad tím musel přemýšlet. Táta mi na to ale tenkrát řekl něco, co mi dodnes utkvělo v paměti: Můj milý synu, nemusíš být smutný, protože existuje světlo, které je vzácnější než všechny hvězdy a světlušky dohromady, a to můžeš mít u sebe i ty. To světlo je Ježíš. Když budeš mít Ježíše ve svém srdci, budeš mít u sebe i to nejvzácnější světlo.

Tenkrát jsem moc nechápal, co mi tím táta chtěl říct. Teď už to ale vím a přál bych si, abyste si to zapamatovaly i vy, děti moje. Když člověk počítá s Ježíšem ve svém životě a nechá se jím vést, všechno je najednou jasnější. Ne že by člověk nějaké světlo viděl očima, ale snáze poznává, co má dělat, co je správné a co ne, a daleko lépe se mu tak žije.“

Jája, Ema a Edík pokyvovali hlavou a snažili se si tatínkova slova zapamatovat.

Jan 1,5: To světlo svítí v temnotě a temnota ho nepohltila.
V evangeliu čteme o Ježíši, který je světlo. Když je okolo nás tma, když žádné světlo nemáme, nic nevidíme. Díky Ježíši můžeme dobře vidět svůj život. V příběhu, který jsme četli, ptačí tatínek vyprávěl, jak zjistil, že má Ježíšovo světlo. Říkal, že když člověk počítá s Ježíšem ve svém životě a nechá se jím vést, všechno je najednou jasnější.
 
Tip na modlitbu: zazpívejte si společně písničku "Moje malé světélko“

1. Moje malé světélko, chci, aby svítilo.

2. Nikdo mi ho nevezme, chci, aby svítilo.

3. Nikdo mi ho nezhasne, chci, aby svítilo.

4. Nedám si ho pod poklop, chci, aby svítilo.

5. Postavím ho co nejvýš, chci, aby svítilo.

6. A když bude velká tma, chci, aby svítilo.

7. Při práci i ve škole, chci, aby svítilo.

8. Mamince i tátovi, chci, aby svítilo.

9. Také u nás v rodině, chci, aby svítilo.

10. Všude tam, kde smutno je, chci, aby svítilo.

11. Taky moje srdíčko, chci, aby svítilo.

12. Chceme býti svatými, chci, aby svítilo.

 

Heslo k získání nedělní kartičky číslo 21 v neděli 9. ledna: Mám v sobě světlo.

Pokud se ti podařilo vytvořit z kartiček druhý obrázek, přines ho ukázat na některou ze mší sv., při kterých se rozdávají kartičky nebo se stav na faru a získáš odměnu. 

dnes
pátek 29. březen 2024
Velký pátek
Texty: Iz 52,13-53,12 // Zl 31(30) // Zid 4,14-16;5,7-9 // Jan 18,1-19,42
Bohoslužba 15:00 Sv. Jakub
zítra
sobota 30. březen 2024
Bílá sobota
Texty:
Bohoslužba 19:00 Sv. Jakub
pozítří
neděle 31. březen 2024
Slavnost Zmrtvýchvstání Páně
Texty: Sk 10,34a.37-43 // Zl 118(117) // Kol 3,1-4 // Jan 20,1-9
Bohoslužba 7:30 Sv. Jakub, 9:00 Sv. Jiří, 10:30 Sv. Jakub
zobrazit další